Γευστικές Απολαύσεις για Ερυθρό Οίνο

Οίνος ερυθρός

Τα ερυθρά κρασιά συνοδεύουν :

•    Λαχανικά
•    Κρεατόπιτες
•    Σούπες
•    Αλλαντικά
•    Κρέατα σχάρας
•    Αρνί

Τηγανιτά λαχανικά με σάλτσα ντομάτας

Υλικά

•    3-4 μελιτζάνες αργίτικες ή φλάσκες
•    4-5 κολοκυθάκια μέτρια
•    7-8 πιπεριές κέρατα
•    4-5 ώριμες ντομάτες ή 1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
•    4-5 σκελίδες σκόρδο
•    αλάτι
•    ρίγανη
•    ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένουμε τα λαχανικά. Κόβουμε σε φέτες τις μελιτζάνες και τις βάζουμε σε αλατόνερο μισή ώρα για να ξεπικρίσουν. Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε μακρόστενες φέτες. Σκουπίζουμε και χαράζουμε τις πιπεριές. Ξεπλένουμε και στύβουμε τις μελιτζάνες και τις σκουπίζουμε με πετσέτα. Τηγανίζουμε όλα τα λαχανικά και τα στρώνουμε σε πιατέλα. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ξεφλουδίζοντας και τρίβοντας τις ντομάτες στον τρίφτη. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι να κάψει και καβουρντίζουμε ελαφρά το σκόρδο, κομμένο σε φετάκια. Προσθέτουμε τη ντομάτα και το αλάτι και αφήνουμε να σιγοβράσει 5-10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. Στο τέλος προσθέτουμε τη ρίγανη για να μην πικρίσει. Περιχύνουμε τα λαχανικά με τη σάλτσα.

Κρεατόπιτα

•    Για τη γέμιση
•    1 κιλό μοσχάρι (χτένι σπάλας)
•    1/2 κιλό χοιρινό μπούτι
•    3 ξερά κρεμμύδια τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
•    2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
•    3/4 φλ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο κίτρινο
•    3/4 φλ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
•    1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
•    1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
•    1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    1 πρέζα κανέλα
•    2 φλ. τσαγιού ζωμό κρέατος ή κότας
•    αλάτι
•    φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    Για το φύλλο
•    750 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    1/4 φλ. τσαγιού ξίδι από κρασί
•    1 κ.σ αλάτι
•    χλιαρό νερό όσο πάρει (περίπου 1 ½ ποτήρι)

Εκτέλεση

Για το φύλλο: Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, ξίδι και αλάτι. Λίγο λίγο ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30΄. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ψιλοκόβουμε σε μικρές μπουκιές τα δύο είδη κρέατος και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τα τριμμένα κρεμμύδια, τις ντομάτες, το ρύζι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τον άνηθο, το μαϊντανό και την κανέλα. Τέλος, περιχύνουμε με τον ζωμό και αλατοπιπερώνουμε το μείγμα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι. Όταν ξεκουραστεί το φύλλο, το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί. Οι άκρες του φύλλου πρέπει να καλύπτουν τα τοιχώματα και να προεξέχουν. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση με όλα τα υγρά. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε την πίτα. Ενώνουμε τα δύο φύλλα γυρίζοντάς τα σε κόθρο προς τα μέσα. Αλείφουμε με πινέλο την πίτα με λίγο ελαιόλαδο και ραντίζουμε με ελάχιστο νερό. Ψήνουμε στους 180°C στις αντιστάσεις για 1 ώρα και 30΄.

Κρεατόσουπα

Υλικά

  • 1-1½ κιλό βοδινό καπάκι με σιδηρόδρομο (δηλαδή στα παΐδια) ή ελιά με το κόκαλο
  • 3 πράσα, το άσπρο, κομμένα σε ροδέλες
  • 4 καρότα μέτρια κομμένα σε ροδέλες
  • 2 ντομάτες μέτριες κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 10 ρίζες άγρια χόρτα πικρά ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. λάδι
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 80-100 γρ. ρύζι γλασέ ανάλογα πόσο πηχτή θέλουμε τη σούπα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε το κρέας σε μεγάλη κατσαρόλα και τη γεμίζουμε με κρύο νερό μέχρι να το σκεπάσουμε. Προτού αρχίσει το βράσιμο, ξαφρίζουμε όσο μπορούμε περισσότερο με ένα κουτάλι. Όταν αρχίσει να βράζει, τη σκεπάζουμε και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για δύο ώρες περίπου. Δοκιμάζουμε με το πιρούνι αν μαλάκωσε το κρέας και ρίχνουμε τα λαχανικά και τα υπόλοιπα υλικά. Τα αφήνουμε άλλη μισή ώρα να βράσουν. Βγάζουμε το κρέας, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια, μπουκιές, και το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το ρύζι. Εάν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα. Το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά σκεπασμένο να βράσει για μισή ώρα ακόμα. Ανακατεύουμε μαλακά με ξύλινη κουτάλα κάθε τόσο, προσέχοντας και το ζουμί να είναι αρκετό εάν θέλουμε τη σούπα ζουμερή. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να «κάτσει» για πέντε λεπτά. Σερβίρεται ζεστό.

Μπιφτέκια σχάρας

Υλικά

•    500 gr. κιμά μοσχαρίσιο
•    200 gr. κιμά χοιρινό
•    4 φέτες ψίχα ψωμιού
•    2 κρεμμύδια ξερά
•    4-5 φύλλα δυόσμου
•    1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
•    2 κουταλιές της σούπας γεμάτες ξύδι
•    1 μεγάλο αυγό
•    1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
•    ¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
•     Θυμάρι
•     Ρίγανη
•     Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•     Αλάτι

Εκτέλεση

Zητάμε από τον κρεοπώλη να μας περάσει τον κιμά 2 ή ακόμη και 3 φορές από την μηχανή του κιμά. Μουλιάζουμε το ψωμί στο νερό και το στύβουμε καλά. Στο multi πολτοποιούμε τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, τα φύλλα δυόσμου μαζί με 2 κουταλιές της σούπας νερό. Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και ζυμώνουμε τουλάχιστον για 20-25 λεπτά (αν θέλουμε τέλεια μπιφτέκια). Ο κιμάς πρέπει να είναι μαλακός και συμπαγής. Αφήνουμε σκεπασμένο τον κιμά με μεμβράνη στο ψυγείο. Πλάθουμε 6 μπιφτέκια. Αλείφουμε με λάδι, πασπαλίζουμε με ρίγανη και θυμάρι. Ψήνουμε τα μπιφτέκια κρατώντας τα ζουμερά.

Αρνάκι στη λαδόκολλα

Υλικά

•    2 κιλά αρνάκι μπούτι
•    2 σκελίδες σκόρδο
•    αλάτι
•    πιπέρι
•    λαδόκολλα, σπάγκο

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το αρνάκι. Το βάζουμε μέσα στη λαδόκολλα μαζί με τις σκελίδες σκόρδου. Αλατοπιπερώνω καλά το αρνάκι μου και το τυλίγω στη λαδόκολλα. Δένω από τις δυο μεριές τη λαδόκολλα με το σπάγκο (σαν το σχήμα της καραμέλας). Το τοποθετώ μέσα σε ταψί για να μην τρέξουν τα ζουμιά μέσα στο φούρνο. Ψήνω στους 200 βαθμούς για 2 ώρες.