Γευστικές Απολαύσεις για Οίνο Λευκό

Τα λευκά κρασιά συνοδεύουν :

  • Ψημένους και μη ξηρούς καρπούς
  • Μικρά τηγανητά ψάρια
  • Θαλασσινά και μαλάκια
  • Πέστροφα, σολομός και τόνος
  • Σαρδέλα και σκουμπρί
  • Ψητά μεγάλα ψάρια
  • Ψητά λευκά κρέατα
  • Μοσχαράκι και κατσικάκι
  • Διάφορα τυριά , φρούτα και γλυκά

Συνταγές

Αστακομακαρονάδα

Υλικά :
• 2 Αστακούς
• 1 άσπρο ποτήρι κρασί 
• 400 γρ. μακαρόνια
• 2 κουταλιές σούπας σάλτσα ντομάτας (πελτές)
• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 1 κρεμμύδι
• Αλάτι
• Πιπέρι

Διαδικασία

Αρχικά κόβουμε τους αστακούς. Πρώτα αφαιρούμε τις κεραίες, έπειτα το καύκαλο του κεφαλιού, και μετά κόβουμε την ουρά σε κομμάτια. Βάζουμε τους αστακούς στην κατσαρόλα με λίγο λάδι, το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, αλάτι (χονδρό) και πιπέρι. Τους τσιγαρίζουμε καλά, ώσπου να αλλάξουν χρώμα. Στη συνέχεια, σβήνουμε το φαγητό με το κρασί (λευκό). Προσθέτουμε νερό, για να βράσει και τον πελτέ ντομάτας. Αφού πάρει μια βράση, ρίχνουμε και τα μακαρόνια. Η αστακομακαρονάδα είναι έτοιμη, μόλις βράσουν τα μακαρόνια και τραβήξουν τα ζουμιά της.


Μικρά τηγανητά ψάρια

Υλικά:

  • Ψιλά ψαράκια (γαύρο, μαριδούλα, αθερίνα κλπ.)
  • Ανάλογο αλάτι
  • Ανάλογο αλεύρι (ξεκινάμε με μια κούπα αν έχουμε 1 κιλό ψάρι και συμπληρώνουμε)
  • Ανάλογο λάδι
  • Λεμόνια (και στην προετοιμασία και στο σερβίρισμα)

Διαδικασία

Καθαρίζουμε τα ψαράκια. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας και τα αλευρώνουμε λίγα λίγα. Πιάνουμε τις ουρίτσες τους και τις κολλάμε μεταξύ τους. Έτσι φτιάχνουμε ομαδούλες τριών ή τεσσάρων ψαριών ανάλογα το μέγεθος, τις τινάζουμε να φύγει το περίσσιο αλεύρι και τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Βάζουμε το λάδι να κάψει στο τηγάνι (αλλά όχι να καπνίσει) και βάζουμε λίγες-λίγες τις ομαδούλες, για να μη πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Όταν γίνουν από τη μια μεριά (ανασηκώνουμε από το πλάι με το πιρούνι –δεν τρυπάμε- να δούμε αν είναι έτοιμες), γυρίζουμε να τηγανιστούν και από την άλλη. Τις βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε αμέσως τα ψαράκια μας, με μπόλικο λεμόνι .Τα συνοδεύουμε με βραστά χόρτα ή με πλούσια χωριάτικη σαλάτα.


Χορτόπιτα

Υλικά

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 1 μάτσο μυρώνια ψιλοκομμένα
  • 1 μάτσο καυκαλίθρες ψιλοκομμένες
  • 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια (6-8 ρίζες), ψιλοκομμένο όλο το πράσινο και το λευκό τους μέρος
  • 1 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμο
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 3 αυγά
  • 1 ½ φλ τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό                     
  • 3 φλ τσαγιού γάλα 3,5% λιπαρά
  • 20 γρ. σουσάμι (μαύρο ή λευκό)
  • Ανάλογο αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Λιώστε τα 150 γρ. βούτυρο, αλείψτε ένα μέτριο ταψί και τοποθετήστε 1 φύλλο χωριάτικο, στη συνέχεια αλείψτε την επάνω πλευρά του φύλλου και πάλι με λιωμένο βούτυρο. Τοποθετήστε ακόμη ένα φύλλο. Ρίξτε μία πετσέτα καθαρή επάνω από το ταψί για να μην ξεραθεί το φύλλο και στη συνέχεια πλύνετε και ψιλοκόψτε όλα τα λαχανικά και τα μυρωδικά. Ρίξτε τα λαχανικά σε μία κατσαρόλα μαζί με 100 γρ. βούτυρο, μέχρι να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους. Παράλληλα σε μία άλλη κατσαρόλα, ρίξτε το γάλα, αφήστε το να βράσει και προσθέστε το σιμιγδάλι, συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι και να γίνει σαν κρέμα. Στη συνέχεια όταν τα λαχανικά πιούν τα υγρά τους, ρίξτε την κρέμα του σιμιγδαλιού μέσα και συνεχίστε το ανακάτεμα, μέχρι να γίνει αφράτη η γέμιση της χορτόπιτας. Βγάλτε τη γέμιση από τη φωτιά, αφήστε να κρυώσει λίγο και προσθέστε τα αυγά και το αλατοπίπερο και ανακατέψτε καλά.

Τέλος, ρίξτε τη γέμιση στο ταψί, κλείστε με τις γωνίες που περισσεύουν, τοποθετήστε άλλα δύο φύλλα επάνω από τη γέμιση, με τον ίδιο τρόπο, όπως κάναμε στην αρχή, λιπαίνοντας καλά με το βούτυρο το τελευταίο φύλλο, ξακρίστε ότι φύλλο περισσεύει και πουδράρετε με μαύρο ή λευκό σουσάμι. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180ο για 35-40 λεπτά.


Γαρίδες σαγανάκι

Υλικά

  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 500 γρ. γαρίδες
  • 1 κρεμμύδι (ξερό) ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
  • 2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 70 ml. ούζο
  • αλάτι-πιπέρι
  • 1 κγ. ζάχαρη
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Φέτα

Εκτέλεση

Βάζω το λάδι στο τηγάνι και έπειτα στη φωτιά. Όταν ζεσταθεί ρίχνω το σκόρδο, τη πιπεριά και το κρεμμύδι και αφού μαράνουν ρίχνω τις γαρίδες. Όταν πάρουν χρώμα (και από τις 2 πλευρές), σβήνω με το ούζο. Ρίχνω τη ντομάτα με τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο (ανάλογα τα γούστα μας). Το αφήνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Μόλις τελειώσει ρίχνω τη φέτα και το μαϊντανό και σερβίρω.


Σαρδέλες στο φούρνο

Υλικά

  • 1 κιλό σαρδέλες καθαρισμένες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλυτζάνι λευκό κρασί
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ντοματοχυμός
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τις σαρδέλες καθαρισμένες και πλυμένες σε πυρέξ ή ταψί (η μια δίπλα στην άλλη χωρίς να αλληλεπικαλύπτονται). Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Αναμιγνύουμε τον ντοματοχυμό (περίπου 1 1/2 φλυτζάνι), το μαϊντανό, τον άνηθο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και το κρασί και περιχύνουμε με το μίγμα αυτό τις σαρδέλες ώστε να σκεπαστούν όλες. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ώστε να καλύπτονται τελείως. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.


Κοτόπουλο κλέφτικο γεμιστό στη λαδόκολλα

Υλικά συνταγής

  • 1 κοτόπουλο γύρω στο 1.700 γρ.
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • λίγη ρίγανη
  • λίγο θυμάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • Για τη γέμιση
  • 3 χρωματιστές πιπεριές
  • 1 κρεμμύδι μικρό
  • 1 σκ. σκόρδο σπασμένη
  • 4-5 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 200 γρ. κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι σε κομμάτια
  • φρέσκα μυρωδικά, ρίγανη και θυμάρι
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2-3 μεγάλες λαδόκολλες
  • 2-3 κομμάτια αλουμινόχαρτο

Εκτέλεση
Κόβουμε σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς τα λαχανικά. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.
Ετοιμάζουμε το κοτόπουλο. Το πλένουμε και το στεγνώνουμε μέσα έξω. Αλατοπιπερώνουμε την κοιλιά. Το γεμίζουμε. Το δένουμε. Βάζουμε τις λαδόκολλες σταυρωτά μέσα σε βαθύ ταψί. Ακουμπάμε το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε σε μπολ το λάδι, τη μουστάρδα, το λεμόνι, τη ρίγανη, το θυμάρι και το αλατοπίπερο. Περιχύνουμε το κλέφτικο. Αλείφουμε γύρω γύρω. Κλείνουμε τις λαδόκολλες, κρατώντας μέσα όλα τα ζουμιά. Τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο. Ακουμπάμε στο ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-170ºc από 2 ώρες και 30' μέχρι 2 ώρες και 45'. Στις 2 ώρες και 30' ανοίγουμε τις λαδόκολλες και ελέγχουμε το ψήσιμο.